Çiçeklerin evlerimize ve yaşam alanlarımıza getirdiği güzellikler dışında, insan sağlığı üzerinde saymakla bitmeyen faydaları bulunmaktadır. Neden hasta ziyaretlerinde çiçek verdiğinizi hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda, çiçeklerin insan sağlığına kattığı faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

Doğaya ve insan sağlığına kattığı faydalarıyla bildiğimiz çiçeklere, hassas ve narin bir sevgi göstermeyi unutmayın. Ev, ofis ya da bahçenize dahil edeceğiniz bir çiçek, dünyamıza daha sağlıklı bir yaşam fırsatı sunabilir!

1. Havayı Arındırır

Çiçekler, flora topluluğunda yer alan diğer bitkiler gibi soluduğumuz havanın detoksifikasyonunda önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle iç mekan çiçekleri, evlerimizde kullandığımız ürünlerden çevreye salınan zehirli gazları emmektedir. İç mekanlarda soluduğunuz havanın temiz olması, solunum sistemi enfeksiyonlarından muzdarip olma ihtimalinizi düşürmektedir.

2. Tedavi Edicidir

Çiçekler psikolojik hastalıklara karşı iyileştirici etki göstermektedir. Anksiyete ve zihinsel stresten muzdarip bireyler, çiçek terapisi kullanarak rahatlama sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda çiçekler, insan zihnine neşe, mutluluk ve zevk vermektedir. Yoğun ve stresli bir günün ardından park veya bahçelerde yapılan basit bir yürüyüş, anksiyete giderici ilaç almaktan daha etkili olabilir.

Çiçeklerin Faydası

3. Cildi Güzelleştirir

Çiçekler, parlak ve sağlıklı bir cilde kavuşmanın en doğal yolu olarak bilinmektedir. Evinizde ya da ofisinizde bulunduracağınız çiçekler, çevreye nem salınımı yapmaktadır. İç mekanda oluşan nem, cildinizi kuruma ve çatlamalara karşı korumaktadır. Özellikle lavanta çiçeği, cildin sağlıklı görünümüne yardımcı olurken, leke ve sivilcelerin yok olmasına yardımcı olmaktadır.

Çiçeklerin Faydası

4. Zihin Arttırıcıdır

Yapılan bilimsel araştırmalarda bazı çiçeklerin, beyinde hatırlama gücünü arttırdığı görülmüştür. Araştırmanın devamında beyin performansının, bitki ve çiçeklerin bulunduğu ortamda daha fazla çalışarak üretkenliği arttırdığı saptanmıştır. Evinizde ya da ofisinizde bulunan çiçekler, beyninizin daha yaratıcı fikirler bulmasına olanak sağlamaktadır. Bunun en iyi örnekleri arasında; biberiye, fesleğen, kekik, nane, ada çayı ve zencefil yer almaktadır.

Çiçeklerin Faydası

5. Sakinlik Hissi Verir

Çiçeklerin iyileştirici ve rahatlatıcı özelliği hakkında sayısız araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, çiçeklerin insanlarda sakinlik hissi uyandırdığını tespit edilmiştir. Özellikle odanızda bulunan çiçekler, yoğun ve stresli bir günün ardından bedeninizin rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Baş ağrısı ve uyku problemlerinde yaygın olarak kullanılan çiçekler, doğal bir antidepresan özelliğe sahiptir.

Papatya

Çiçekler içinde cildi iyileştirici özellikleri bulunan en yaygın bitkidir. Çiçekleri vitamin E, Provitamin A, C vitamini içerir. Papatya antiseptik etkiye de sahiptir. Cildi yatıştırır, tahriş ve kızarıklıklara iyi gelir. Cildiniz kolayca iltihaplanıyorsa ve pul pul dökülüyorsa, papatya özlü krem kullanmalısınız. Allerjik ciltlere de bu krem çok iyi gelir. Saçta da harika bir etki yaratır; hem rengini açar hem de uzamasını sağlar.

Gül

Gül yaygın olarak kozmetik ve parfümeride kullanılır. Suyu cilt sorunlarına iyi gelir. Cildinizi korur ve cildi yenilemek için antioksidanlar içerir. Gül ekstresi yüz bakımı, vücut, saç için önemli bileşenler içerir. Cildiniz kuru ise bir avuç gül yaprağını sıcak suya atın, bir iki kez kaynatın ve buharına yüzünüzü tutun. Bu uygulama sonrasında cildiniz inanılmaz yumuşacık olacaktır.

Ekinezya

Bu bitki genellikle nemlendirici içeren koruyucu kremlerde kullanılır. Cildi yenileyici olduğu gibi sivilce ve iltihaplara da iyi gelir.

Kekik

Antik Mısır'da, bu bitki "gençlik koruyucusu" olarak adlandırılır. Bu nedenle, kekik sarkık ya da yorgun ciltlerde önemlidir. İçinde bağışıklık sistemini güçlendici maddeler vardır. Ciltteki ve vücuttaki yaşamsal fonksiyonları güçlendirir. Fakat kekik yağından cilt için yararlanmak istiyorsanız bunu önermem. Çünkü ciltte aşırı kızarıklık ve yanma yapabilen bir yağdır. Yağını değil, sadece çayını demleyerek yüzünüze pamukla uygulayabilirsiniz.

Narenciye

Turuncu çiçek özleri ve limon genellikle anti-stres etkisi taşır. İçeriğindeki vitaminler cildi besler ve solgun ciltleri canlandırır. Şişlik ve lekeleri kaldırılır. Cilt daha elastik hal alır. Limon, portakal, mandalina, limon ve greyfurtun doğal yağlarının ve özlerinin yer aldığı kremler cilt kırışıklıklarını yok eder, gençlik ve tazelik verir.

Peygamber çiçeği

Kozmetikte genellikle hassas göz kapağı derisinde ve göz çevresindeki sorunlu alanlar için kullanılır. Peygamber çiçeği özü kullanılarak hazırlanan ciltte şişme, kızarıklık ve kaşıntıları azaltır.

Lavanta

Lavantanın mükemmel antiseptik özellikleri vardır. O hızla iltihapları, böcek ısırıklarını, kabarcıkları, çürükleri ve yaraları iyileştirir. Hassas cilt tipine sahip kişiler için vazgeçilmezdir. Ekstresi, esansiyel yağı derideki metabolik süreçleri harekete geçirir. Kuru ciltler için yararlıdır. Kaşıntıları durdurur. Demlediğiniz lavanta suyu saç köklerine uygulanırsa, kan dolaşımını artırır ve kepek oluşumunu engeller.

Sümbül

Bu çiçekteki özler kırışıklıkların ortaya çıkmasını önlemek, mükemmel pürüzsüz bir cilt oluşturmak içen kullanılır. Yaprakları zararlı atmosferik etkilere karşı korur.

Sardunya

Bu çiçekle parlak saç oluşturmak için tonik yapabilirsiniz. Sardunya yapraklarını 20 dakika sıcak suda tutun. Sonra su ılıyınca bu su ile saçınızı yıkayın.

Menekşe

Yağlı ciltli insanlar bu çiçeğin özünden ya da yağından yararlanabilir. Bu çiçek C vitamini içerir. Menekşe yapraklarında yatıştırıcı bir şifa vardır. Bir miktar menekşeyi çiçek ve sapları ile kaynar suya dökün. Soğuduktan sonra günde üç kez bu su ile yüzünüzü silin. Losyonu buzdolabında en fazla üç gün muhafaza edebililirsiniz.

Yasemin

Efsanevi bir çiçek... Uçucu yağı çok etkili. Çok sık kozmetik ürünlerde anti-aging için kullanılır. Cildi gençleştirir. Yasemin içeren aroma terapi yağı banyodan önce masaj yapılabilir. Ciltteki çizikler ve yara iyileşmesi için olumlu etkiler gösterir. Cildin esnek ve pürüzsüz hale gelmesine yardımcı olur.